söndag 27 februari 2011

Sweet secrets * Uppdaterad med Pottaska-länk


Provbakar ett ärvt 1800-talsrecept på kryddskorpor. Pottaska hette jäsmedlet på modet dåförtiden. Farmors familjs jungfru Alfhild rodnade varje gång och envisades med att kalla det Nattkärlsaska. Det ingick/ingår tydligen som ingrediens i olika färgblandningar också. Om någon känner till mer om detta närmare välkomnar jag varmt upplysningar i kommentarsspåret.
EDIT: Och där upplyste en vaken, klipsk och anonym läsare om något märkligt, ett slags uppslagsverk på nätet. Därför tar jag nu dumstrut på och länkar till den korta artikeln om Pottaska
Pottaska för hushållsbehov säljs nuförtiden endast via Stockholms Æter och Essence-fabrik på Wallingatan.


Ongarna var inte vidare förtjusta i smaken, den var nog väl lite vuxen. Tilläggas kan att jag nog tror man kan piffa till dem med lite roligare kryddblandning, men den fraslätta sprödheten som pottaskan gav var faktiskt unik i sitt slag. Och inte ett spår av den beska bismak som bakpulver ger. Rekommenderas att pröva! Jag vet att i en del gamla recept på pepparkaksdeg ingår just pottaska. Jag testade i julas, men tog alldeles för mycket. Den spröda knäckigheten var till mycken belåtenhet men kakorna smakade apans häxa.

Receptet på skorporna gav jag i present till Sara när hon öppnade bageriet nyligen, tillsammans med en annan familjerelik, nämligen receptet på den i allt överlägsna småkakan kallad Ellens pinnar. Hon lovade vårda och bevaka recepten med ömma örnögon. Jag är nöjd. På Solhaga får de ett gott hem och chans till den plats de förtjänar.

fredag 25 februari 2011

Fredagsmys

Alltså exsqueeeze me, men Figges och Oksanas tango var riktigt, riktigt fin underhållning. Snudd på äkta kultur, faktiskt. Stort. Noterar med belåtenhet Figges karaktäristiska lilla tangonick 1.15 in i klippet - och att det kommer helt naturligt för honom. Det är sånt som gör att man ser att han har det där lilla extra!

...

jamen fy faan för att skära av sig översta lagret av tummetotten före frukost

onsdag 23 februari 2011

Efterspel

Vi ska komma ihåg att det här lika gärna kan handla om en anonym uppgiftslämnare som fantiserat ihop hela rasket. Någon som vill ironisera över de senaste årens flod av österländskt filosofiska influenser på västerländsk livsstil.

I grunden är det ju fina tankar, stärkande, kärleksfulla och medmänskliga. Men ändå. Det blir för mycket. Poängen är att konversationen, sann eller inte, känns högst sannolik, med allt i åtanke som AS gjort och skrivit de senaste åren.
Men varför tycker jag då att det är anmärkningsvärt? Kärlek är det bästa som finns! Vad är det som gör att jag får knottror i hjärnan av att läsa vad AS o hennes karl skriver till varandra?

Jo, ser ni, här följer min vanliga 25-öres-analys:
Medan vi i väst pratar mer vitt och brett och öppet om saker, så håller man sig mer på sin kant i öst. Där har man av tradition ett mer utvecklat inre liv, ett sorts samtal med sig själv som vi i väst inte har, i alla fall inte i samma utsträckning. Båda dessa är av godo i min bok.
Baksidan är då att vi i väst inte lyssnar inåt och att man i öst riskerar stänga in sina tankar och känslor utan att dela dem med andra människor.

När de olika synsätten krockar - eller kanske det i det här fallet är på sin plats att säga "befruktar varandra" - blir det för mycket när de två goda tingen slås ihop:
Man talar om allt som finns och känns, så att alla hör, hela tiden.
Och nu trillar metaforerna in (varning!):
Man häller ut sitt sinnes vin på golvet så att alla kan lukta på det, men ingen vill slicka upp det därifrån.
Om man slår ihop baksidorna då? Det som kommer upp i mitt huvud är sexturismen. Västerländska män som inte lyssnar inåt åker iväg och utnyttjar kvinnor och barn som varken har något val eller någon att prata med (andra varningen!):
Man låter sitt vin vara kvar i amforan (amfora, ja. Varför inte, när vi nu snackar kvasifilosofipoesi?), bjuder inte en jävel och där står det och surnar tills det är helt odrickbart.
Jag märker att jag skulle kunna utveckla mycket mer, om att skriva saker FB och dess konsekvenser, om att jag själv ju helt sonika kan skita i att läsa etc. - men jag hinner inte just nu.

En kort sammanfattning dock: Måttliga korvar är åter lösningen. Som alltid. Det enda rätta. Lagom ÄR bäst. Åtminstone med det västerländska synsättet som edert Huskors representerar.
Men det är olika i olika kommuner.

tisdag 22 februari 2011

Enormt viktig empirisk undersökning

En genom-ätning av Stockholms utbud av semlor!
(Tipstack till Los Zapatas.)

Jag uppmanar ivrigt vem som helst att göra detsamma i Göteborg, för jag skulle ickot klara av någonting dylikt. Jag är väl inte min pappa heller.

Till sist, eftersom jag är en sådan vän av traditioner, har det nu blivit den tiden på året när det är dags att skämta såhär. Väl bekomme!

måndag 21 februari 2011

Gud vad jag ogillar skvaller!

Huruvida detta är en ren lögn eller komplett ofabricerat vet jag inte. I vilket fall är det med all säkerhet resultatet av ett långt och tungt missbruk av amfetamindfullness.

(...och den ordvitsen rättfärdigar för mig själv mitt farande med eventuell osanning.)

lördag 19 februari 2011

torsdag 17 februari 2011

Mack-middag ikväll hos mormor

Mormor är på konsert ikväll och jag och ongarna är grymt sugna på alla Saras bröd. De är: Fyra frön, ljus råg och valnöt&linfrö:


Och lyxbrownies till efterrätt. Ni kan förstå vad det doftar om alltihop. Jag kan inte sluta förundras, riktigt bröd är inget mindre än hantverksmagi.

Vi stannade till på väg söderut...

...och vi var inte ensamma! Solhaga Stenugnsbageri verkar bli stor succé - exakt som det var tänkt!





Ovan: Ryggen till höger tillhör Lisa Lemke som bloggar för Allt om Mat.
Och här nedan ser vi Sofia (Gud, det hette hon väl? Jag och namn) från Hugo Ericsson Ost i Saluhallen i Göteborg, samspråkandes trivsamt med Sara och Mette (kakdrottning och dagens hjälpreda):


Oj vad gott!

onsdag 16 februari 2011

Jaha ja. Februari.

Vi har sportlov här nu. Nästa vecka drar det vanliga livet igång igen. Då kommer vad jag efter flera år av empiriska studier har lärt mig är årets mest otippat sega period: Slutet på februari - slutet på mars. Man tror och hoppas varenda dag att det ska bli vår i morgon och påsk snart - men i helvét, det dröjer alltid minst två veckor till.
Vartenda år bedrar jag mig. Det kommer jag göra i år också.
Förlåt. Men det är den dystra sanningen, vänner.

Inget är beständigt utom förändring

En som tagit detta visdomsord på allvar är min vän Sara och hennes familj. De bytte liv.
Det tar inte fem minuter att komma dit från motorvägen. Så, i fortsättningen, på väg norr- eller söderut på E6:an genom Halland - åk inom Ågatan 2 och bunkra upp ljuvligheter. Det blir alla glada av!

måndag 14 februari 2011

Meddelande till mina kära påhejare:

Det "finns tyvärr inte plats för mig i deras planerade utgivning".
Så nu köper vi inge fler barnböcker från följande förlag: Alfabeta, Bonnier Carlsen, Rabén&Sjögren och B Wahlströms! Hur det nu ska gå till, haha.
Det låter värre än vad det är, och jag har ju dessutom Barlachs refuseringsbibba-ribba att mentalt luta mig mot.
Jag låter mig icke nedslås, utan skriver om till film- eller teatermanus, vad det lider. För det är en för bra historia för att falla mellan förlagsstolar, tycker jag.

söndag 13 februari 2011

Shaking and störd

Huskorset konstaterar darrigt att kunna åka skridskor inte omfattas av samma ryggmärgskunskap som att kunna cykla.
Det var allt för idag.

Eller inte

Funderade på ett konstprojekt, nämligen det att börja checka in på Fejan precis över-jävla-allt jag än kommer. Rita min livsväg i ettor och nollor, borta med wiki-vinden om en vecka. Konsten att leva. Nu. Och nu. Och nu. Återkommer i tanken till slutscenen i Picassos äventyr, där han kliver in i väggen och försvinner. Så kommer det att sluta för min del med ett dylikt projekt. Så jag steker det.
Gonatt!

torsdag 10 februari 2011

"Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter"

Jag var i Stockholm och vände idag, hann inte stort mer än:
1.Trampa i hundbajs på Centralstationen i Göteborg aptidigt i morse - utan att upptäcka källan till stanken förrän ombord på tåget. Båda vinterkängorna. Ordentligt intrampat i traktorsulorna.
2. Korsa Katarina Bangata och tänka att "det är här någonstans som Söderberg huserar".
2. Träffa de (högst eventuella och framåt i tid avlägsna) arbetsgivare jag åkt dit för att träffa.
3. Fika med underbara Mannen från Åkarp och skratta lite och bli glad att han finns.
4. Vänta på det försenade tåget och till sist åka med detsamma hem.
5: Hitta den här artikeln om vad vi ska ha konsten till - Läs!

tisdag 8 februari 2011

Lästips

Nu är Hemliga Morsan/Vän av ordning så där rolig igen.

"Foten i kläm?" "Jajamänsan!"

Fan vad det är svårt i längden att hålla ångan oppe.
Se det från den ljusa sidan.
Bita ihop och ta om ifrån början.
Tänka possetift.
Ta nya tag.
Våga misslyckas.
Göra sitt bästa.
Ha en härlig syn på tillvaron.
Tänka på fördelarna.
Det kunde vart värre.
Vara kreativ.
Gud hjälper den som hjälper sig själv.
Envar sin lyckans smed.

Där tog min egen hjärna slut, så jag googlade på lite fler ordspråk. Då hittade jag det här:
Att gifta sig, skaffa familj, ta emot barnen som kommer, ta hand om dem i denna värld och kanske till och med lära dem en del, är enligt min mening det största som en människa överhuvudtaget kan lyckas med.
- Franz Kafka
Plötsligt känner jag mig riktigt nöjd med mig själv.
På tal om honom så har jag alldeles nyligen lärt mig att det var just Kafka som hittade på det där med tåget. Han hade det heller inte så lätt.

fredag 4 februari 2011

Den coola faster jag aldrig hade


Lena Nyman
var en artist av ett slag som vi som svenskar liksom gör anspråk på. Hon var en välsignad skådespelare, allvarlig, komisk och rätt opp i plytet på vår egen svenskhet.
Jag tycker det är så outsägligt sorgligt att hon blev så sjuk och att hon nu inte lever längre.
Jag fick i mig henne med bröstmjölken, along with Hasseåtage. Som så många andra.
Jag har sett Fröken Fleggmans Mustasch, filmerna och revyerna ett otal gånger om. Som så många andra.
Jag har dragit efter andan åt och beundrat hennes rolltolkningar i andra teatersammanhang. Som så många andra.

Det känns som om en halvnära släkting har dött. Jag har ingen som helst rätt att ha det anspråket, men känslan finns där och när jag läser folks statusuppdateringar på FB förstår jag att jag inte är ensam om det heller.

Jag tänker på Ronjas pappa Mattis ord om Skalle-Per :
"Hon har funnits jämt! Och nu finns hon inte!"
Kort sagt: Hon fattas oss. Hon fattas oss så det skär i bröstet.

onsdag 2 februari 2011

(mel. Ekorr´n satt i granen)

Skulle göra gryta
Glömde köpa högrev
Kom i håg att posta brevet till kommunen
Hämta´ barn på dagis: Hej!
Kana´ hemåt, satte sig
på den blöta, hala gatan.

Amen vaff...*suck*

Jag har inte ett mustaschproblem.
Jag har möjligtvis ett skäggproblem, men dessa strån rycker jag så snart de visar sig. (En gång funderade jag över om det faktiskt skulle finnas nog till ett helt skägg om jag lät bli. Av hänsyn till omgivningen har jag inte fullföljt det experimentet.)

Därför känns det en smula orättvist när det vid kvällspratet i förbigående slinker ur Åttaåringen att han i skolan vitt och brett berättat för kompisarna att jag har mustasch. "Vad sa dom då?" sa jag.
Åttaåringen log.
"Waaow!"

tisdag 1 februari 2011

Romantisk utvärdering

Jodå, jag läste ut den ena boken igår kväll.
Omedelbart kände jag igen mig i romantikvärlden. Det var som att träffa på en kär gammal vän - men efter att vi, så att säga, pratat en stund så mindes jag varför vi glidit isär.

Boken gick såklart att läsa. Det är sällsamt hur "hur-ska-det-gå"-faktorn appellerar på mig även via en bok som är stöpt i en så tydlig form; en bok som har kommit till för att bekräfta och fylla ett behov, snarare än att försöka säga något om världen och mänskligheten. Lustigt nog så gör den ju det ändå, utan att det framgår på sidorna, när man betänker den enorma säljsuccé världen över som böckerna gör. Jag tänker att Harlequin och liknande förlag från andra förlag världen över är kvinnornas porrindustri. En påtagligt mer harmlös och human industri, med tanke på allt hemskt som händer i den som riktar sig till män, men likafullt skildrar den en fantasivärld skapad i åsyftande att upphetsa och tillfredsställa en sexuell längtan.

Slutet var helt vedervärdigt och flera gånger under läsningen skrattade jag högt (där det nog inte var meningen, om man säger). Den rödkindade känslan infann sig som på beställning ett par gånger och det enda positiva jag kan säga var att författaren åtminstone låtsades att hjältinnan var självständig, något som knappt förekom alls i böckerna under tidigt åttiotal, när jag sist läste. Varför i hela friden var det ingen som satte Jane Austen i nävarna på mig då? (Men hennes revival skulle väl låta vänta på sig några år, slår det mig nu - inte sant?)

Under läsandet kom jag på att jag ju fann en Twilight-bok för lite mer än ett år sedan och att hjärnan även då direkt försattes i romantic-mode. Jag är alltså en sucker for romance, men försöker desperat dölja det för mig själv. Haha, här går man och utger sig för att vara en cyberns Julia Caesar - men skrapas det på ytan visar man sig blott vara någon sorts virtuell Barbara Cartland-wannabe. Darn.